måndag 26 mars 2012

I bollhavet

Varje vecka är det ett skilt tema på babysimmet. Efter att ringleken i början klarats av och alla babyer hälsat på varandra så presenterar ledaren dagens tema. Ofta kan en någorlunda skärpt förälder härleda sig temat redan då man väntar på simtur vid bassängkanten : Är det till exempel bollar så är vattenytan översållad av färgranna, runda prickar. Ett tema per vecka är hur som helst det som gäller.

”Dagens tema är plaska och skvätta”, kan Bodil säga. Eller ”dagens tema är lötkötpötkön” (vad de där långsmala, runda flytetygen heter på svenska har jag ingen aning om), och så visar hon några exempel på vad man kan göra med babyn i bassängen, sådant som alltså tangerar dagens tema. Modellen är en liten babydocka som är hur snäll och tyst som helst fast hen får vatten i ansiktet.

Olika teman för simmet är kul, men i praktiken så kör Viktor med samma tema mer eller mindre varje vecka. Hans favoritgrejer i vattnet är att skvätta med händerna, plaska med fötterna, trampa vatten urfort under vattenytan och jaga bollar som flyter i vattnet med alla kroppsdelar. Bäst av allt är ändå att provsmaka bollarna, olika stora och i olika färger. Smaskens.

Senaste vecka var det bolltema som gällde och i bassängen guppade röda, gula, blå och mönstrade bollar, stora och små. Viktors ögon var runda som tefat då vi stod och väntade på simtur vid bassängkanten. Man riktigt såg hur han försökte processa hela härligheten, alla de där bollarna som bara väntade på att han skulle sätta sina två, sylvassa tänder i dem.

Härligt var det också. Vi plaskade efter bollar av alla de slag och skvätte så det stod härliga till. Tuggade och smakade gjorde vi också. Så härligt och så intensivt var det ändå att energin sinade på slutrakan. Det blev överdos på bollar för Viktor och simturen slutade i tårar. Så vi smög oss upp ur bassängen före ringlekarna på slutet tog vid.

Det är väl så det ofta brukar vara när det gäller barn. De allra roligaste lekarna slutar ofta med gråt. För Viktors del var det lite mat i kistan och en tupplur som behövdes, så var han sitt soliga jag igen.