måndag 5 mars 2012

Snorkråkan

”Snuviga babysar njuter inte av att simma.” Så står det i infopaketet från Folkhälsan som alla blivande småsimmares föräldrar får på posten. Viktors lilla näsa är också orsaken till att vi tagit simpaus några söndagar, men om det verkligen varit nödvändigt vet jag inte. Hur snuvig är snuvig?

Senaste söndag stod hans morsa och farsa igen, med gemensamt skrynklade hjärnor, och kikade in i babynäsan. Kråkor, jo. Andtäppa, jo. Slutsats: Inget plaskande den här veckan heller. Trist, men om snuviga småttingar inte gillar att simma, så är det så.

Följande vecka, då Viktor åkt på sin första riktiga snuva (med regelrätt kråkinvasion, rinnande snor och präktiga snarkningar om nätterna) insåg jag att ett litet snörvel här eller där inte är det samma som snuva. De några sniffen som vi sett så långt betydde inte förkyld baby utan lätt överspänd, hönsig morsa. Nå, ingen skada skedd, nu vet vi var snuvgränsen går och kan ta några kråkor med i bassängen utan att det blir följdsjukdomar och gudvetvad ...

Den lätta bascillskräcken som varje simtur för med sig har jag däremot svårare att avfärda. Det är inget fel på lokalerna i Söderkulla, förutom att det är lite trångt i omklädningsrummet, och själva bassängen är som gjord för babysim. Men det där vattnet ... 32 grader varmt och klordoftande skvalpar det där. Jag kan inte hjälpa det, men alla former av simhallsvatten och bassänger gör mig smånojig, och det härvattnet  är dessutom varmare än i simhallen på hemorten.

Ett usch formas i mitt bakhuvud, men samtidigt inser jag att jag bara är fånig. Badvatten där bebisar tumlar omkring är noggrannt kontrollerat (hälsomyndigheternas mätningar finns protokollförda och upphängda på anslagstavlan utanför omklädningsrummet), ännu mer så än vanligt simhallsskvalp, och hänger man upp sig på bobbor så finns det snart ingenting som man kan göra tillsammans med bebben.

Nojiga morsor gör säkrast i att tänka så lite som möjligt på baciller i bassängen och i stället se till att njuta av sitt plaskande pyre. Bajs i vattnet är däremot en helt annan historia ...