onsdag 20 mars 2013

Surströmming

Bilen strejkade och trivdes rätt länge på service, det blev igen en veckas paus i simtagen. Nu var det en ivrig mor och en ivrig son som såg fram emot en stänkfylld söndag, eller åtminstone tolkade jag Viktors bilpladder som ivrigt. Det visade sig vara ett förhastat antagande.

Det gick fint att klä av sig och Viktor duschade nöjt samt lät sina nya badbyxor (sådana där med de berömad tre ränderna i sidan) dras på utan att knota. Iväg mot bassängen och vi håller på att gå i då jag ser sonens lilla ansikte knycklas ihop till ett skrynkligt russin. Oj, tänke jag, vad är det nu? Han som brukar tycka om vattnet.

Vikor viftade frenetiskt mot duschrummet och lät förstå att han gärna fortsatt stråla omkring sig med duschen. Jahaa, tänkte jag, en renlighetsivrande liten kille. Men så lirkade jag med honom och vi kunde sjunka ner i vattnet utan gallskrik. Snabbt var jag ändå tvungen att nappa tag i en boll för att hålla honom på humör. Det inledande cirkelsimmet gick ok, vi hälsade på alla som kommit och simma i dag varpå Viktor signalerade att han ville till sitt favoritbassänghörn.

Allt väl. Han gick på i vattnet, hittade en sprutkanna, dekanterade, sprutade lite vatten på morsan, blåste bubblor, gav katten i allt vad dagens tema - flytpuffar - hette. Perplex blev han då simledaren Maria kom och tog honom på en liten simtur (det har hon tänkt göra varje gång härefter, sa hon). När Viktor väl insåg vad som hänt, efter en liten runda i bassängen, så började underläppen darra igen och han liknade mest sin ålderstigna farmorsmormor. Mammas famn hjälpte som tur och vi simmade på utan större fadäser.

Väl tillbaka i duschrummet så blev bastun ett övertalningsmoment. Det är så skönt att gå in och torka och värma sig lite i bastun efter sim och dusch. Vikor var bara delvis av samma åsikt den här gången, men han fogade sig snällt. Snällt underkastade han sig också påklädning, samt käkade mellanmålsbanan utan att knota (visserligen knotar han en gång på hundra då det handlar om mat men ändå).

Det är skönt med ljusare tider. Perfekt att få gossen medlockad till bilen, taxistationen, potentiellt med taxibilar inne, ligger precis bredvid p-platsen. Nu ser man bilarna bättre, grädde på moset i söndags blev skåpbilen som valt samma parkering som vi. Vilken tur man kan ha!