tisdag 4 september 2012

Tandtrött

Det blev pannkaka av höstens babysimpremiär. Vi dök inte upp (ursäkta ordleken) som planerat vid bassängkanten eftersom vi var förbi av tandtrötthet hela högen. Jadå, babysimmaren håller på att utveckla en hel rad nya hajtänder och det betyder sömnlösa nätter och långa tupplurar på dagen för hela familjen. Vi försov oss i söndags, och det grämer mig enormt - vi hade alla verkligen sett fram emot lite plask. Nästa vecka, då måste det vara dags!

Det riktiga supersommarvädret har inte infunnit sig i år, men trots det har Viktors sommar inte gått utan plaskande, skvättande och ansiktsdopp i vattnet. Vi har bland annat besökt morföräldrarnas sommarstuga och där passat på att bekanta oss med havsvatten. Babysimmaren var helt tydligt i sitt element, inte alls rädd, och satt i strandbrynet och grävde ner händerna i sandbotten. Tyvärr var vattnet ganska kallt så några långa badstunder blev det inte.

Desto mera har vi passat på att vattenleka hemma på terassen. Vi köpte en plaskbassäng åt Viktor och under de varmaste dagarna har han njutit av att skvätta vatten, av hälla vatten över sig och av att putta omkring badankan och grodan i det några centimeter djupa vattnet. "Kalasskönt att härja på utan blöja!" hade nog storsimmaren sagt om han kunnat.

Lokala simhallen har haft sommarstängt största delen av sommaren men ett par "riktiga" simhallsbesök har vi hunnit med, uppmuntrade av kusin Linus (snart 6 år). Nu finns det ju inte bassänger med vatten på 32 grader som i babysimmet, men vi försökte oss på 28 gradigt vatten och det gick alldeles bra, utan alltför blåa läppar och skallrande tänder.

Opraktiska morsan fick däremot minus i protokollet. Med nyvunnet mod tyckte hon att hennes lilla simmare ville försöka sig på att dyka - vi övade ju i babysimmet och de sista gångerna i våras gick det så fint att dyka, utan några hinkar eller vattenskvättar. Så vi dök och det var definitivt ingen succé. Viktor tjöt förvånat och var inte alls nöjd över att ha blivit doppad efter att jag tafatt mumlat ett "nu dyker vi". Han var ilsken en liten stund men som tur lugnade han sig och plaskade sedan glatt vidare. Hoppas han inte fick vattenskräck! Morsan hans fick riktigt dåligt samvete ...

Plask är kul, ångbastu är lite väl spännande och duschrummet är fantastiskt, åtminstone om man får döma av Viktors min. "Hurra för en massa duschar som strålar vatten samtidigt, hurra för alla stojande barn, hurra för trevliga gamla damer i bara mässingen som man kan titta nyfiket på, hurra för mina babyxor med hajmotiv!" tolkade jag hans minspel.

Viktor själv ska fylla 1 år om några dagar och nu då han kan gå så har opraktiska morsan det lite lättare i omklädningsrummet. Eller det där är förstås relativt. Nu får mamma springa efter knatten i omklädningsrummet och försöka få på honom blöjan, t-tröjan, byxorna och en sko i taget (fel på disciplinen i uppfostran ...?). Men det går vägen och morsan får motion medan hon halvt påklädd jagar den lilla simmaren samtidigt som handduksturbanen i håret blir bara snedare.

Babysimpremiären hägrar. Få se hur det går då kläderna ska på efter simmet. Kanske jag gör bäst i att skicka Viktor med iskä till killarnas sida.