fredag 28 september 2012

Flytmask

Simsöndagen kom och med stor iver kastade vi oss igen i bassängen. Det var glest med små simmare; jag vet inte om den där bobban skördat fler offer, nu då den lämnat oss? Den här gången var temat flytmaskar och redan i vi-börjar-simmet-cirkeln hade vi de där lötköpötkönä (som de där avlånga tingesterna brukar kallas) med oss.


För några månader sedan fick flytmaskarnas knarrande ljud Viktor att tjuta, nu tyckte han det var hur kul som helst att rida lite på en, flyta lite på en och brottas lite med en. Någon utmanare till hans favoritvattenleksaker - bollarna - är flytmasken ändå inte. Den roade en stund, men sedan greppade han en boll och vägrade släppa taget på ett bra tag.

Vi provade också på att simma lite med simring. Det tyckte Viktor att var kul (Micke Mus-figurerna kan förstås ha gjort sitt till) och han lät benen snurra under vattnet i en fart som hjulet på ett mindre kraftverk. Det är så roligt att han nu som ettåring börjar förstå då man säger till honom att sparka med benen eller plaska. Dessutom blir han ju så lycklig då han lyckas göra det som man ber honom om. Win-win-situation om något.

Läste en intressant grej på Finlands naturskyddsförbunds sidor. Det handlade om hur ekologiskt försvarbara olika vattenleksaker är. Det visade sig att det går åt 1,6 kilogram naturresurser för att producera en simring, medan en flytmask slukar 0,8 kilogram naturresurser i produktionsskedet. Den största skillnaden ligger däremot i hur länge man kan använde respektive flytetyg: Simringen tenderar spricka rätt fort medan flytmasken är betydligt hållbarare. Lånar man en, till exempel i simhallen, så är maskbruket en riktig ekogärning.


Av någon orsak kändes det kallt i bassängen, eller kanske närmast inneluften, i söndags. Det var också något som vi funderade på i bastun tillsammans med några andra mammor. Den korta stunden i värmen efter simmet hör till babysimmets stora behållningar! Det är riktigt kul att byta lite erfarenheter om allt från potträning till matvanor. Skojigt är det också att se på  hur de andra små glinen far fram - speciellt om den egna guldklimpen bastar på herrarnas sida ...

Jag vet inte om det stämmer, men Viktors iskä påstår alltid att det går så smidigt i duschen och omklädningsrummet. Misstänker att han friserar sanningen lite, nu senast är jag ganska säker på att han fabricerade en bajsblöja för att ytterligare höja sin hjältestatus. Hih. Går det så bra så kan ju opraktiskt morsan få basta i all sköns ro också på söndag medan familjens killar hanterar duschrumsruljangsen med karlatag.